Sunday, 28 November 2010

Ekaterinei: Despre cum am devenit mama spiritualaGregory David Roberts - "Shantaram"

"...Si chiar cred ca radeam asa pe atunci. Mi se daduse sansa de a ma reinventa, de a urma acel rau interior si de a deveni barbatul care am vrut intotdeauna sa fiu. Chiar in ziua in care am aflat despre betele care prognozau inundatia, cu mai putin de 3 ore de a ramane singur in ploaie, mama lui Prabaker imi spusese ca organizase o intalnire a femeilor din sat: se hotarase sa imi dea un nou nume, un nume maharashtrian, ca al ei. Pentru ca ma aflam in casa lui Prabaker, s-a hotarat ca trebuie sa port numele de familie Kharre. Deoarece Kishan era tatal lui Prabaker si tatal meu adoptiv, traditia dicta ca eu sa preiau numele lui mic si sa-l folosesc ca al doilea nume de botez. Si deoarece, conform aprecierii lor aveam o natura binecuvantata de o fericire plina de pace, a concluzionat Rukhnmabai, femeile au fost de acord cu alegerea sa privind primul meu nume. Acesta era Shantaram, care inseamna om al pacii sau om al pacii lui Dumnezeu. [...] Nu stiu daca au gasit acel nume in inima barbatului care credeau ca sunt eu sau daca l-au sadit acolo, ca pe un copac plantat odata cu o dorinta, pentru a inflori si a creste. Indiferent care este realitatea, chiar daca au descoperit acea pace sau de fapt, au creat-o, adevarul este ca omul care sunt in prezent s-a nascut atunci, in acele momente, asa cum stateam langa betele care preziceau inundatiile, cu fata inaltata in ploaia in care primeam botezul. Shantaram. Omul mai bun care, incetul cu incetul...si mult prea tarziu, incepeam sa fiu."

Eu am fost botezata Diana - Sorina. Diana este nume de aproape-sfanta. Fericita Diana din Andalo, beatificata in 1891 nu a fost canonizata inca. In timpul vietii a fost o copila incapatanata, hotarata sa se calugareasca in ciuda opozitiei familiei ei. Este celebrata la data de 9 iunie. Nu mi-as fi ales niciun alt nume. Niciun alt nume nu mi s-ar fi potrivit mai bine si oameni care nu ma cunosc si care nu mi-au auzit numele niciodata, mi-l intuiesc si sustin ca sunt expresia lui. Cat despre celalalt, Sorina, fiica Soarelui...ce alt nume ar putea fi mai potrivit pentru o femeie care inca de cand era copil, intai zambeste si de-abia apoi deschide ochii atunci cand se trezeste.

Acum, ca sa fiu sincera cu mine in primul rand, am primit ambele nume de la tatal meu, in amintirea acelor doua iubite pe care nu le-a putut uita, care mi-au fost ursitoare si ale caror calitati ar trebui sa le intruchipez. Semnificatia numelor, insa, m-a ajuns dincolo de obarsie.

Cand am ales Ekaterina ca nume de botez pentru fina mea, ne-am gandit in primul rand la povestea vietii Sfintei. A fost botezata tarziu, in adolescenta, a ales ea insasi credinta crestina si Biserica Catolica, asa cum a facut-o si Ekaterina mea. "Desteapta, frumoasa, crescuta in belsug, Sf. Ekaterina a dobandit cunostinte rare si multa invatatura, ajungand, foarte de tanara, printre cei mai de seama intelepti ai vremii sale. A cunoscut scrierile lui Virgiliu, Esculap, Hipocrate, ale lui Aristotel si Platon si ale altor intelepti asemenea lor, a cunoscut tot mestesugul marilor cuvantatori si graia in multe limbi straine. Dar osebit de toate aceste invataturi, Sfanta era si o luminata crestina, cunoscand Sfanta Scriptura si straduindu-se sa vietuiasca dupa poruncile Domnului Cristos, pe care Il iubea ca o logodnica, socotindu-L Mirele sufletului sau." Acest pasaj face parte din Acatistul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, acatist pe care l-am primit intamplator, pe strada, cu doar cateva zile inainte de botezul Ekaterinei, fara ca atunci sa ma uit pe el, fara ca macar sa stiu pentru care Sfant mi-a fost daruit. A doua zi dupa botez l-am regasit in geanta si am avut confirmarea faptului ca numele pe care noi doua l-am ales este cel care si-a gasit drumul catre ea si care trebuie sa-i calauzeasca viata cea noua, de dupa botez. Sfanta Ekaterina este celebrata pe 25 noiembrie. Ziua in care fina mea a intrat sub protectia Sfintei este 13 noiembrie 2010 - ziua botezului, iar ziua ei de nastere este 16 noiembrie.

Aceste mici potriviri, aceste coincidente sunt semnele unui drum bine ales. Pe 13 noiembrie 2010 s-a nascut Ekaterina Dinica, un om nou, curajos si puternic, intelept si frumos si odata cu ea am renascut si eu, Diana - Sorina. Ii sunt recunoscatoare pentru ca mi-a permis sa imi leg viata de a ei, ca o mama de a unei fiice, sa incep in felul asta sa construiesc o familie pe care o doresc sa fie cat mai numeroasa si pentru ca impreuna am pasit intr-o viata noua.

Urmeaza acel rau interior, Ekaterina! Pomul sadit in interiorul tau sa fie pacea, linistea, bucuria si siguranta. Sa il vedem impreuna cum creste!

No comments:

Post a Comment